מדריך הדבש המושלם

איך אפשר לפתוח שנה בלי לדבר קצת על דבש? הנה כמה עובדות שאולי לא ידעתם על הנוזל הזהוב והסמיך הזה, סמל האופטימיות שבהתחלות חדשות.

מה ההבדל בין דבש הדרים (או אבוקדו, או פרחי בר) לדבש תמרים?

כשאנחנו אומרים דבש, אנחנו בדרך כלל מתכוונים לדבש הדבורים. דבורי הדבש מפיקות אותו מאבקת פרחים וצוף, אליהם מתווסף אנזים מגופן. טעמו של הדבש הסופי מושפע גם מהפרחים שבהן השתמשו הדבורים. מוצרי דבש יחודיים, כמו “דבש זעתר” או “דבש פרחי אבוקדו”, נוצרים כשמגדלים דואגים שהדבורים שלהם יתרכזו בפרחים מזן מסויים. בנוסף לייצור הדבש, העברת אבקת הפרחים (שנקראת ההאבקה) מסייעת לגידולים עצמם (מעצי פרי ועד מלונים ואבטיחים…).

ומה לגבי דבש תמרים (סילאן)? כאן הסיפור קצת שונה. דבש במקור הוא גם מילה נרדפת למתיקות בכלל, ולסירופ מתוק בפרט. אם אתם מעל גיל מסויים, סביר להניח שגם אתכם ניסו לשכנע לאכול את החלקים הרכים-מדי של בננה בשלה מדי בטענה ש”זה הדבש של הבננה”… ברוח הזו זכה הסילאן, סירופ כהה ומתוק שעשוי מתמרים, לכינוי “דבש תמרים”. באפייה, אגב, דבש הדבורים והסילאן מתחלפים זה עם זה בהצלחה לעתים קרובות, ואולי מצדיקים בכך את השמות הדומים.

האם נכון ש”דבש לא מתקלקל“?

דבש שמאוחסן בתנאים נכונים, במקום מוצל וכשהוא סגור היטב, יכול להחזיק מעמד הרבה מאוד זמן. כמה זמן? מספיק אם נציין שדבש שנמצא בחפירות ארכיאולוגיות בקברים פרעוניים במצרים נבדק ונמצא עדיין תקין למאכל.

יצרני דבש מסבירים שגם כשחל שינוי במראה הדבש בדרך כלל לא מדובר בבעיה: שכבה קצפית מעל הדבש אינה מעידה על קלקול, אלא רק אוויר שנלכד בדבש בתהליך האריזה. גם התגבשות והתמצקות של הדבש, או הווצרות של מרקם גרגירי הם לא סיבה להשליך את האריזה לפח- חימום קל של הדבש יחיזר אותו למצבו הנוזלי.

יחד עם זאת, מאחר שכשמדובר בבריאות אנחנו מעדיפים “ללכת על בטוח” אנחנו לא היינו ממליצים לשמור דבש מעבר לתאריך האחרון לשיווק שלו. ובעצם למה שלא תשמשו בו קודם, כשיש כל כך הרבה אפשרויות?

מאיזה גיל מותר לאכול דבש?

לא לפני גיל שנה. למרות הסגולות הבריאותיות הרבות המיוחסות לו, דבש נחשב למסוכן עבור תינוקות מתחת לגיל שנה, ומשרד הבריאות מזהיר בפירוש מהאכלת תינוקות בו ב-12 החודשים הראשונים לחייהם. הסיבה לכך- חיידק בשם קלוסטרידיום בוטולינום, שנמצא לעתים בדבש, ושמשגשג דווקא בסביבה נטולת אוויר. החיידק עלול לסכן באופן מיוחד תינוקות רכים, מאחר והן מערכת העיכול והן מערכת החיסון בגיל הזה לא בשלות להתמודדות איתו (גם לא בכמויות הקטנות, שכלל לא מסכנות מבוגרים וילדים בוגרים יותר).

איך אומרים: כוורנים או דבוראים?

אם ישאלו אתכם איך נקרא בעל המקצוע שמטפל בכוורת, חכו רגע לפני שתענו “כוורן”- אתם עלולים להעליב דבוראי אחד או שניים. איגוד מגדלי הדבורים בישראל ממש לא מחבב את המונח כוורן, בשל הדמיון בצליל למקצוע אחר, שכבודו במקומו מונח, הקברן. לפני מספר שנים, הכריז האיגוד באופן רשמי שחבריו נקראים “דבוראים”. דווקא האקדמיה ללשון עברית מסרבת להכריע בויכוח- שם מסבירים שמבחינתם שני המונחים תקינים.

דבש באפייה - למה משתמשים?

דבש יכול להשתלב במתכון מסיבות שונות. קודם כל, והכי ברור- הוא מוסיף מתיקות טען ייחודי. בנוסף, הוא מסייע להזהיב בצקים- ולכן נמצא לעתים קרובות גם במתכוני מאפים מלוחים, כמו בצק לפיצה ופוקאצ’ה. מצד שני, לצבע הזהוב-שחום המזוהה כל כך עם עוגות הדבש המסורתיות, לא רק הדבש אחראי - לרוב תגלו שם גם תוספת של נוזל כהה יותר כמו תה או קפה.

קטגוריות

תגובות (0)

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody