כל מה שרציתם לדעת על אפייה בספלים

שידוך של קינוח פשוט לתבנית או כלי הגשה יוצאי דופן משדרג לא פעם את התוצאה בכמה רמות. זו אחת הסיבות שכל כך כיף להצטייד מחדש בתבניות סיליקון מקושטות, במנז’טים צבעוניים לקאפקייקס ובסטים מושקעים להגשה, כלים שמאפשרים לעשות לעוגות הותיקות שלנו מהפך סטיילינג, בלי לקחת סיכונים בגזרת הטעם.

אבל לא תמיד חייבים לצאת לקניות כדי להתרענן. אם יש לכם ספלי קפה ואספרסו ששיושבים חסרי שימוש בארונות המטבח, אולי תוכלו להציע להם הסבה מקצועית… לתפקיד של תבנית אפייה או הגשה. למה כדאי, מתי מותר ואיך לעשות את זה- בכתבה הבאה.

אפייה בספל, היתרונות:

קודם כל- זה ממש חמוד! השימוש הלא שגרתי בספל (להגשה של משהו שאינו משקה) מקנה באופן אוטומטי לקינוח שלנו קלילות, ואפילו הומור. יתרון נוסף הוא ההגשה הפשוטה- אופים ומביאים לשולחן באותו כלי, בלי להתעסק בחילוץ הקינוח ובלי ללכך צלוחיות. מכיוון שאפשר לאחוז בידית הספל, גם האכילה נוחה למדי, והיא אפשרית אפילו אם לא יושבים ליד שולחן מסודר, אלא, נניח, עם אורחים במרפסת.

במתכונים לספל חייבים להשתמש בספל? מה אם אם אין לי ספלים מתאימים?

כל המתכונים שמיועדים לספלים יכולים להאפות גם בכלים אישיים אחרים, ללא ידית- כמו קעריות, כלים ייעודיים לסופלה, כלים חד פעמיים אישיים ממתכת, ועוד. הכול בהתאם למתכון ולתנור הנדרש בו (לא להתבלבל בין מיקרוגל לתנור אפייה- ועל הנושא הזה עוד תבוא הרחבה בהמשך). כך שאם אתם מאוד רוצים להכין מתכון שיועד לספל, ואין לכם ספלים מתאימים/ לא מתחשק לכם להשתעשע בהגשה כזו, אין סיבה לוותר על הקינוח. מצד שני, אם נדלקתם על הרעיון- אפשר לקנות ספלים במיוחד, ואז כבר לוודא מראש שבוחרים בספל מתאים למטרה, במידות המועדפות.

באיזה ספל להשתמש?

לא כל ספל קפה מתאים לאפייה, ולא בכל תנור. אמנם, ספלים לשתייה חמה, באיכות טובה, אמורים לתפקד בחום גבוה- הם הרי מתמודדים עם חום כזה בכל פעם שאנחנו ממלאים אותם בתה, למשל. אבל צריך לזכור שיש הבדל בין קצת פחות מ-100מעלות צלזיוס של משקה החם לבין 180 מעלות ויותר של אפייה בתנור. ולהבדיל, לא כל ספל עמיד בחום, אפילו כזה שניתן לאפות איתו בתנור רגיל, יתאים בהכרח לאפייה במיקרוגל.

למרבה הצער, היצרנים והמשווקים לא תמיד מקפידים על סימון מתאים על המוצר עצמו- העדר לוגו של גלי מיקרו על המוצר לא תמיד אומר שהספל אסור לשימוש במיקרוגל (הספלים של “איקאה” נקיים מלוגו, אבל חלקם מוגדרים באתר החברה כמותרים לשימוש), וגם על אזהרה על האריזה במקרה שהספל ממש לא מתאים למטרה אי אפשר לבנות. מה עושים? אם קונים ספלים במיוחד, כדאי לברר בחנות האם הם מותרים לשימוש בתנור או מיקרוגל. אם יש לכם ספלים שכבר קניתם אפשר להתייעץ ביצרן.

אפייה בתנור רגיל

הספלים:

ספלים טובים מקרמיקה ומפיירקס אמורים בדרך כלל להתאים לאפייה בתנור.

צריך להזהר מכוסות זכוכית פשוטות, מספלים עם קישוטים חיצוניים שלא עמידים בחום (כמו מדבקות או קישוטי פלסטיק) וכמובן, מכוסות וספלי פלסטיק. כלי הפלסטיק פשוט לא מתאימים לשימוש בחום גבוה- אפילו אם לא ינמסו/ יתעוותו יותר מדי (מה שדווקא סביר שיקרה), הם עלולים להפריש בחום חומרים לא רצויים, שלא משתחררים בשימוש רגיל (קיימים אמנם כלי אפייה ייעודיים מחומר פלסטי, שמותאמים לאפייה בתנור בחום לאו גבוה מדי- אבל בספלים מחומר כזה עוד לא נתקלנו).

אפייה של קינוחים ועוגות גבינה באמבט מים:

מתכונים הדורשים אפייה באמבט מים, כמו קינוח שוקולד וגבינה בכוסות אספרסו משתדכים נהדר עם ספלים. הספל בעל השוליים הגבוהים, שאין לו תחתית מתפרקת ולכן גם אטום מלמטה, מונע חדירה של מים לקינוח. אמבט המים שומר על חום מאוזן ולא גבוה מדי של הקינוח העדין, ובאותה הזדמנות גם מגן על הספל מהתחממות יתר. קרם ברולה הוא דוגמה אחרת לקינוח כזה.

אפייה של עוגות אישיות:

אפשר להשתמש בספלים גם לאפייה של עוגות אישיות מבלילה של עוגה בחושה- ממש כמו שמכינים מאפינס. למעשה, כל מכתון של עוגה בחושה פשוטה ניתן לאפייה בשיטה הזו (זמן האפייה , מן הסתם, עשוי להשתנות). גם במקרה הזה לא מחלצים את העוגה מהספל, אלא אוכלים יש מתוכו, אבל צריך לשים לב שבניגוד לאפייה במיקרוגל, בתנור רגיל הספל בהחלט מתחמם (כולל הידית) ושבשונה מהקינוחים האפויים בעדינות שזהוכרו קודם (שאותם לרוב מקררים לגמרי לפני ההגשה) את העוגות הבחושות ניתן להגיש חמות- ואז רצוי להזהר, ולא להעזר בידית הספל לאחיזה.

אפייה בתנור מיקרוגל

הספלים:

ספלי זכוכית, פיירקס וקרמיקה שונים מתאימים לאפייה במיקרוגל. בשונה מתנור, גם כלי פלסטיק מסויימים מתאימים. עקרונית, כלים שמיועדים למיקרוגל אמורים להיות מסומנים בלוגו של גל מזגזג (סמל לגלי המיקרו) אבל זה לא כל היצרנים מקפידים על העניין.

מאיזה ספלים צריך להשמר במיוחד? בעיקר ספלים שמצופים או מקושטים בצבע המכיל מתכת, ויש לא מעט כאלה (אגב, אם כבר מדברים, חשוב לזכור להיזהר גם ממתכות ממקורות אחרים- כפיות, שאריות נייר אלומיניום וכו’).

האפייה והמתכונים:

אפייה במיקרוגל אף פעם לא כוללת אמבט מים חיצוני. שלא כמו בתנור רגיל, במיקרוגל הספל לא אמור כמעט להתחמם וזה יתרון- כי ניתן לאכול ממנו זמן קצר אחרי ההכנה. קצת פחות נחמד ההבדל במראה העוגה- במיקרוגל עוגות לא משחימות כל כך, מראה מעט מוזר למי שהתרגל לעוגות דומות שיצאו מתנור האפייה. .

קטגוריות

תגובות (6)

Avatar

    Avatar
    משה חיים לאניאדו

    כל פעם שאת מופיעה עם תהליך עשית .הוקוס פוקוס .והמוצר היוצא לאור .נראה נחמד. תודה חג אורים שמח.

      Foody team
      מערכת Foody

      תודה וחג שמח!

    Avatar
    הודיה עידן

    האם מותר להשתמש בכוס קרטון לאפיה במיקרוגל?

      Foody team
      מערכת Foody

      לדעתי עדיף שלא

    Avatar
    מאיה פונר

    האם אפשר להכין בצנצנת זכוכית עם מכסה בצורת אבזם (בלי לסגור את המכסה כמובן)? כמו של ריבה או כבישה אבל ללא הגומי?

      Avatar
      מערכת Foody

      בוודאי!

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody